Kansrijke ruilmunt zorgvuldig invoeren

23 oktober 2018

Eén van de actuele thema’s waaraan nu gewerkt wordt: de ruilmunt. Beleidsmedewerker van Combinatie Jeugdzorg Maike Willunat is trekker van de werkgroep Jongerenparticipatie en zij verzorgde op 3 oktober een workshop over de eerste ideeën. De rode draad: jongeren zetten hun talent in om een ander te helpen, in ruil voor een of meerdere munten die zij zelf weer kunnen gebruiken voor iets anders.​Hoe zou dat eruit kunnen zien, werken met een ruilmunt? “Een jongere die van dieren houdt, kan bijvoorbeeld een hond uitlaten en de verdiende munt dan vervolgens zelf inzetten voor een half uur gitaarles. Het gaat ons vooral om die inzet van talent en doen wat je leuk vindt. Het gaat dus om méér dan een heitje voor een karweitje, het gaat om iets vanuit je passie doen”, vertelde Maike.

“Want”, zo legde zij uit, “de jongeren die naar school gaan op het Widdonckterrein of die er behandeld worden, voelen vaak weinig regie op hun leven en toekomst.” Hun netwerk is beperkt, ze benutten hun talenten onvoldoende en hebben veelal weinig zelfvertrouwen. “Zo’n munt kan een middel zijn om hier iets aan te doen.”

 

Leren van Naober Kids

Karin van der Plas, oprichter en voorzitter van Stichting Naoberzorg Nederland, vertelde over de introductie-ervaringen van een vergelijkbaar project: Naober Kids. Kinderen van de basisschool in Roggel organiseerden zelf een spaarsysteem: in ruil voor klussen in de buurt, spaarden zij kaartjes die weer in te zetten waren voor bijvoorbeeld een ijsje bij de plaatselijke ijsboer. Zo werden ook de plaatselijke ondernemers erbij betrokken. “Wij hebben gemerkt dat je zoiets stap voor stap moet invoeren en dat je iedereen moet meenemen. Maar dan zie je ontzettend mooie dingen gebeuren in contact tussen kinderen en hun buurt.”
 

Nu Naoberzorg ook partner is in Widdonck-Talentendonck, denken de vrijwilligers van deze stichting ook mee over projecten zoals de ruilmunt en kunnen ze de opgedane do’s en don’ts van hun projecten inbrengen.
 

Positieve reacties

Beleidsmedewerker Welzijn Sven Roelofs van gemeente Roermond raakte meteen enthousiast over het idee. “Kun je zo’n ruilmunt niet in een veel grotere regio invoeren?”, vroeg hij zich af. “Hoe mooi zou het zijn als een jongere in zijn eigen woonplaats ook die talenten kan inzetten?” Ook beleidsmedewerker van provincie Limburg Nicole Bosman voelde zich aangesproken door het idee van de ruilmunt. “Natuurlijk moet je de tijd nemen om zoiets goed neer te zetten, maar waarom niet meteen beginnen met de achterliggende gedachte? Breng jongeren vooral nu al in contact met mensen in hun omgeving om hun talent in te zetten!”
 

Nu: een plan!

De komende periode maakt de werkgroep een concreet plan voor invoering van de ruilmunt en de tips uit deze workshops worden daarin zeker meegenomen. “Zorgvuldigheid staat voorop”, verzekerde Maike Willunat. “Het Widdonckterrein kan een veilige omgeving zijn om te starten en dat doen we stap voor stap. Alle partners zijn in elk geval heel enthousiast en vinden zo’n munt zeker levensvatbaar.”

 


De link naar de huidige pagina is naar je klembord gekopieerd


Nieuwsarchief

Widdonck-Talentendonck

Meijelseweg 3A

6089 ND Heibloem

info@wdtd.nl