Houda doet praktijkervaring op in de kinderopvang

20 februari 2020

Houda doet dit jaar eindexamen bij De Ortolaan in Heibloem (voortgezet speciaal onderwijs school van de Aloysius Stichting) en loopt twee dagen per week stage bij Kim der Opvang in Panningen. Daar doet ze het prima. Voor Houda een fijne manier om veel te leren én te ontdekken bij welk soort kinderopvang zij straks aan de slag wil.
 

Via haar vorige school deed Houda Soubai haar snuffelstage al bij gastouder Kim. Eenmaal op De Ortolaan wist zij één ding zeker: haar toekomst ligt in de kinderopvang. Ze zocht weer een stageadres en kon opnieuw terecht bij Kim. “We kenden elkaar al, dus dat maakte de start makkelijker”, vertelt gastouder en stagebegeleider Kim.

 


 

Breed oriënteren

Als Houda haar eindexamen vmbo heeft gehaald, wil ze naar het mbo om daar een opleiding voor kinderopvang te gaan doen op niveau 2. Vanuit De Ortolaan krijgt Houda begeleiding en ondersteuning. “Op school kijken ze echt wie je bent en hoe je bent. Ik kan er mezelf zijn. En ik word heel goed begeleid tijdens mijn stage.”
 

Komende tijd bezoekt ze de open dagen bij ROC’s in de buurt, om te beslissen waar ze straks verder gaat in het mbo. En als het éven kan, neemt ze dan een praktijkverklaring mee. Het gaat om de Boris Praktijkverklaring, waarmee Houda straks kan aantonen welke werkprocessen zij in de praktijk kan uitvoeren. “Zo kan Houda haar toekomstige werkgever inzicht geven in de competenties die ze heeft ontwikkeld”, legt Esther Vergeest van De Ortolaan uit. “Dit is bij ons nu volop in ontwikkeling.”
 

Al veel geleerd

Terug naar nu. Houda: “Ik help Kim met veel dingen. Fruit klaarmaken, kinderen eten geven, luiers verschonen, kinderen naar bed brengen of eruit halen: alles wat hier gebeurt. Vanmiddag haal ik bijvoorbeeld twee kleuters uit school, samen met Kim.”
 

Maar wat ze tot nu toe vooral leerde? “Hoe nodig goede communicatie met kinderen is. Eerst pakte ik een kind zó op, Kim heeft me uitgelegd hoe belangrijk het is dat ik je vertelt wat je gaat doen, zodat een kind weet wat er gaat gebeuren. Het is ook voor de taalontwikkeling goed.” “Ook mooi om gesprekken te hebben over de visie van waaruit ik mijn werk doe en hoe ik probeer om de natuurlijke ontwikkeling te ondersteunen”, vult Kim aan.


 

Breed kennismaken met de branche

Houda doet het goed, vindt Kim. Ze is zelfstandig en pakt dingen snel op. “Ik zie haar dit werk later helemaal doen.” Kim vertelt Houda ook wat het betekent om als gastouder ondernemer te zijn en wat daar bij komt kijken. Omdat je dat vaak thuis doet, moet je je huis erop inrichten. Je partner moet erachter staan en er komt administratief ook het nodige bij kijken.
 

“Of ik later zelfstandig ondernemer wil worden, weet ik nog niet”, reageert Houda. “Ik ga daarom ook graag een keer kijken bij een kinderdagverblijf. Eigenlijk spreekt werken met kinderen in de leeftijden van 0 tot 12 mij wel aan.”

 


De link naar de huidige pagina is naar je klembord gekopieerd


Nieuwsarchief

Widdonck-Talentendonck

Meijelseweg 3A

6089 ND Heibloem

info@wdtd.nl