Bekijk deze mail online
Nieuwsbrief icoon   Nieuwsbrief Widdonck-Talentendonck #2 feb 2018
Widdonck-Talentendonck is een programma dat wordt uitgevoerd door partners in onderwijs, jeugdhulp, zorg en werk op het Widdonckterrein in Heibloem, samen met inwoners, de gemeente Leudal en de provincie Limburg. Wij richten ons als netwerk op kinderen en jongeren tot 27 jaar, dragen bij aan veilig, gezond opgroeien, een gezonde levensstijl en versterking van de sociale binding in de regio.
In deze nieuwsbrief

Werkgroepen aan de slag, meer partners die aanhaken en plannen die concreet worden: Widdonck-Talentendonck bruist meer en meer! Goed nieuws voor de jongeren in een kwetsbare positie die wij een stap verder willen helpen. Hoe belangrijk dat toekomstperspectief is, bleek ook tijdens de visiebijeenkomst Positieve Gezondheid op 20 februari. Dat én meer nieuws in deze nieuwsbrief.

Projectleider Wim Nederlof

Visiebijeenkomst Positieve Gezondheid inspireert partners Visiebijeenkomst Positieve Gezondheid inspireert partners

Visiebijeenkomst Positieve Gezondheid inspireert partners

Widdonck-Talentendonck wil een optimale ontwikkelomgeving bieden voor kinderen en jongeren in een kwetsbare positie. Hoe geven we deze groepen veerkracht mee voor hun verdere leven? De presentaties over Positieve Gezondheid op 20 februari 2018 op het Widdonckterrein, gaven partners inspiratie voor hun verdere plannen.

Spinnenweb van Machteld Huber
Er is steeds meer aandacht voor preventie. Dat klinkt dr. Machteld Huber, grondlegger van Positieve Gezondheid, als muziek in de oren. Dat concept houdt in: "Gezondheid als het vermogen om je aan te passen en je eigen regie te voeren, in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven." Huber ontwikkelde een 'spinnenweb' waarop je eenvoudig zelf scoort hoe je vindt dat je ervoor staat wat betreft metaal welzijn, lichaamsfuncties, kwaliteit van leven, dagelijks functioneren, 'meedoen' en zingeving. De vraag is dan: wat zou je kunnen vooral willen aanpassen. 

Praktijkvoorbeeld Feijnoord inspireert
Hoe positief de aanpak in de praktijk kan uitwerken, vertelde Mieke Reynen. Zij is onder meer werkzaam voor het Actiecentrum Limburg Positief Gezond dat sinds 2017 draait en was ooit bestuurder van gezondheidscentra in Feijenoord. In dit armste gebied van Rotterdam ging het tien jaar geleden niet goed met inwoners, met alle negatieve gezondheidsgevolgen van dien. Partners keerden samen het tij. Eén van de projecten: Rotterdam vakmanstad.

  • Lees meer: op de website staat een volledig verslag van de visiebijeenkomst met interessante links naar meer informatie over Positieve Gezondheid.
PSW Werk nieuwe partner WDTD PSW Werk nieuwe partner WDTD

PSW Werk nieuwe partner WDTD

PSW Werk is sinds eind 2017 een nieuwe kernpartner van Widdonck-Talentendonck. Manager Frank Knols van PSW Werk ziet veel samenwerkingskansen. PSW Werk begeleidt mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het vinden en behouden van een baan en ondersteunt werkgevers en verwijzers.

“Wij werken al langer samen met scholen van de Aloysius Stichting”, vertelt manager Frank Knols van PSW Werk. “Zo werkt onze jobcoach in KEC De Donderberg in Roermond en kennen we ook De Ortolaan in Heibloem goed.” Knols denkt dat PSW Werk breder veel kan betekenen voor Widdonck-Talentendonck.

Zorgboerderijen doen graag mee
Zorgboerderijen doen graag mee

Drie zorgboerderijen rond het Widdonckterrein doen graag mee met Widdonck-Talentendonck. Namens Rondmeer en MV Pedagogische begeleiding en zijn eigen Hoeve Delshorst doet Dirk Overgaauw het woord. “We zien zeker samenwerkingskansen en praten daar in maart over door.”

Flexibele arrangementen
De drie zorgboerderijen vullen elkaar in expertise allemaal aan en bieden kleinschalige zorgbegeleiding aan jongeren. Zo gaan jongeren bij Hoeve Delshorst ook buiten op het erf aan de slag, bijvoorbeeld met hout zagen en dieren verzorgen. “Door inspanning ontspanning”, vat Overgaauw samen.

“Als zorgboerderijen willen wij graag samen met Widdonck-Talentendonck kijken hoe wij de zorg voor jongeren in de regio verder kunnen verbeteren. Welke flexibele arrangementen zijn mogelijk?” Eerste ideeën zijn bijvoorbeeld dat een jongere die op het Widdonckterrein naar school gaat en/of behandeld wordt, wellicht baat heeft bij een aantal dagdelen werken in het groen op een zorgboerderij. “Het belangrijkste is dat we samen bedenken wat die jongere nodig heeft en dan kijken hoe we dat kunnen aanbieden”, besluit Overgaauw.

Het Werkhuis: arbeidsvaardigheden opdoen in huiselijke sfeer

Net buiten Heythuysen vind je aan de Vlasstraat 38 Het Werkhuis van Zorggroep Hilzijn. Een prima plek voor wie weer meer structuur en werkritme wil ontwikkelen. In een collegiale en huiselijke sfeer gaan bezoekers (ook niet-bewoners van Hilzijn) aan de slag met workshops, koken, schilderen, muziek of werken met hout of beton. Met aandacht voor sociale vaardigheden worden zij klaargestoomd voor een volgende stap, op weg naar vrijwilligerswerk of een betaalde baan.

  Werkgroep arbeid en stage

Aanbod en aanpak uitgebreid in kaart
De Werkgroep arbeid en stage heeft een gezamenlijke visie gemaakt. Op één: we gaan uit van de eigen kracht en zelfredzaamheid van jongeren en vragen ons steeds af: wat heeft deze jongere nodig voor een zo ‘normaal’ mogelijk traject? Ook is in kaart gebracht welke mogelijkheden er allemaal al zijn voor stages en leerwerkplekken en -trajecten. Dat geeft alle partners ook meer inzicht in elkaars aanbod. Er ís al veel. Nu is het zaak om routes uit te werken voor jongeren voor een passend maatwerktraject, kijkend naar de expertise die alle partners samen in huis hebben om jongeren te ondersteunen in onderwijs, werk en jeugdhulpondersteuning en/of behandeling.

  Werkgroep jongerenparticipatie van start!

Wat wil jíj nu? Die vraag stellen wij graag aan jongeren zelf, in plaats van alles vóór ze te bedenken. De werkgroep jongerenparticipatie gaat van start om volop mee te denken over Widdonck-Talentendonck. Hoe vinden zij dat we het terrein kunnen gebruiken? Eind februari is de eerste bijeenkomst en kernpartners zijn daarbij vertegenwoordigd.

 
Eerste maanden Intensieve dagbehandeling: terug- en vooruitblik

Sinds september 2017 volgen jongeren die (deels) niet naar school gaan Intensieve dagbehandeling bij Combinatie Jeugdzorg op het Widdonckterrein in Heibloem. Gedragswetenschapper Noortje Lenders blikt terug én vooruit.

Nieuw: groenonderhoud en dierverzorging
“Jongeren kunnen vanaf nu ook aan de slag in groenonderhoud en dierverzorging”, vertelt Noortje. “Ook als zij liever niet willen verzorgen, kan het toch fijn zijn om te kijken naar of te knuffelen met dieren. Dit gaan we de komende tijd aanbieden. Van een van de woongroepen hier op het terrein kregen we al de vraag of onze jongeren mee willen denken en doen over de aanleg van hun tuintje.”

Half jaar achter de rug
Intensieve dagbehandeling heeft nu een klein half jaar achter de rug. “Het is al lerend ontwikkelen. We hebben best moeten zoeken naar hoe we met een nieuw team een veilig pedagogisch klimaat neerzetten, maar dat is nu goed gelukt. We hebben het team iets uitgebreid zodat we met meer pedagogisch medewerkers zijn.”

  • Lees meer op onze website over de terug- en vooruitblik van de eerste maanden Intensieve Dagbehandeling
Uitgelicht

Bij het verschijnen van de nieuwsbrief stellen we ook steeds een van de (kern)partners voor die meewerken aan het programma WDTD.

  • Deze keer is Harrie Vermeulen aan het woord, voorzitter van de Gemeenschapsraad Heibloem
Afmelden voor deze nieuwsbrief kan hier